0

1

1

2

8

mensen roepen op
tot lagere lasten!

STOPLASTENVERHOGING.NL!
sandra tromp riep het stadsbestuur op tot lastenverlaging! om 00:44 op vrijdag 16-Nov.
rob vliet riep het stadsbestuur op tot lastenverlaging! om 17:59 op donderdag 15-Nov.
Hm BOS riep het stadsbestuur op tot lastenverlaging! om 15:52 op donderdag 15-Nov.
Dave Voogt riep het stadsbestuur op tot lastenverlaging! om 15:47 op donderdag 15-Nov.
Maarten Struijvenberg is de beste actie-voerder op dit moment, met een score van 6290 punten.
0 mensen riepen de afgelopen 24 uur het stadsbestuur op de lasten te verlagen.
Hieronder vind je de meest gestelde vragen over de lastenverhogingen.

Heeft het wel zin deze actie te steunen?
Is het nou echt zo erg gesteld met de verhogingen voor de lokale lasten?
Maar in heel Nederland stijgen de lasten toch?
Welke lasten gaan er eigenlijk omhoog?
Maar we moeten toch flink bezuinigen vanwege de economische crisis?
Kunnen we dan ook op een andere manier besparen?
Leuk dat populistische gepraat, maar moeten de tarieven niet gewoon kostendekkend zijn?
En waarom komen jullie hier nu pas mee?
Ik ben overtuigd! Wat kan ik doen?
Ik wil nog meer doen!
Hť, mijn vraag staat hier niet bij?

Heeft het wel zin deze actie te steunen?

Ja, dit heeft zeker zin! Hoe meer mensen de oproep steunen, hoe meer de politiek zich daar iets van aan zal trekken. We hebben het eerder gezien bij het bedrijfsreinigingsrecht voor ZZP'ers. Eind 2011 maakte het stadsbestuur bekend dat ZZP'ers 128 euro moesten gaan betalen voor hun bedrijfsafval. Afval dat voor veel kleine zelfstandigen slechts bestaat uit vijf envelopjes per maand. Dankzij een grootschalige protestactie van de ZZP'ers, trok het stadsbestuur deze belasting uiteindelijk weer in.
Zie ook: ZZP'ers boos over extra belasting (RTV Rijnmond)

terug naar boven

Is het nou echt zo erg gesteld met de verhogingen voor de lokale lasten?

Ja, helaas wel. Waarschijnlijk heb je dit ook al in je eigen portemonnee gemerkt, maar dit jaar zijn de tarieven enorm gestegen. Neem alleen al de afvalstoffenheffing: in 2012 is deze met maar liefst 52 euro verhoogd tot 315,40 euro. Een stijging van bijna 20%! Of de kapvergunning, die voorheen gratis was, maar nu 738 euro kost. Ook voor een bouwvergunning betaal je flink meer - niet bepaald stimulerend voor de bouwsector, die het al zo moeilijk heeft. En de volgende verhogingen staan alweer voor de deur.

terug naar boven

Maar in heel Nederland stijgen de lasten toch?

Dat klopt. Uit onderzoek is echter gebleken dat dit jaar de lokale woonlasten in Rotterdam het meest stegen t.o.v. andere Nederlandse gemeenten.

In 2012 stegen de woonlasten in Rotterdam namelijk met maar liefst 9,2% naar ruim 685 euro, terwijl het landelijke gemiddelde een stijging van 2,3% aangeeft.

De bouwleges zijn in Den Haag, Utrecht en Amsterdam hoger dan in Rotterdam: klik hier (pdf) voor een vergelijking van de leges.

terug naar boven

Welke lasten gaan er eigenlijk omhoog?

In Rotterdam gaan de lasten omhoog voor zowel bewoners als ondernemers. Hieronder vind je een overzicht met de precieze stijging voor een aantal verschillende lasten:Een vergelijking van twee belangrijke lokale lasten met de andere drie grote steden:terug naar boven

Maar we moeten toch flink bezuinigen vanwege de economische crisis?

Natuurlijk, voor iedereen zijn de gevolgen van de economische crisis merkbaar. Zo ook voor de gemeente Rotterdam. Het is dus logisch dat er bezuinigd moet worden. Wij vinden echter dat het stadsbestuur in Rotterdam de gevolgen van de financiŽle crisis onevenredig zwaar bij de Rotterdammers legt.

terug naar boven

Kunnen we dan ook op een andere manier besparen?

Ja! Wij zijn er van overtuigd dat het stadsbestuur in Rotterdam de gevolgen van de financiŽle crisis niet hoeft af te wentelen op de Rotterdammers. Het enige dat zij daarvoor moet doen, is andere keuzes maken. Bijvoorbeeld door geen wasdrogers meer te schenken aan mensen in de bijstand of hun eigen risico voor de zorg volledig te vergoeden, miljoenen extra uit te geven t.b.v. het wereldklimaat (Rotterdam zou niet extra moeten betalen t.o.v. het Rijk en andere landen in Europa) of door te bezuinigen op welzijn (alleen voor diegenen die het ťcht nodig hebben).

De financiŽle problemen van de gemeente worden dus te veel bij de Rotterdammers gelegd. En dat terwijl dit de economie uiteindelijk ook niet ten goede komt: mensen geven logischerwijs minder uit wanneer ze minder te besteden hebben. Dat is niet goed voor de economie.

terug naar boven

Leuk dat populistische gepraat, maar moeten de tarieven niet gewoon kostendekkend zijn?

Dit is inderdaad een veel gehoord argument van het Rotterdamse stadsbestuur. Maar ja, wat is 'kostendekkend'? We kunnen dit het beste uitleggen aan de hand van de afvalstoffenheffing:

Het tarief voor de afvalstoffenheffing moet omhoog omdat deze niet meer kostendekkend zou zijn. Jarenlang was dit tarief echter wel nog kostendekkend. Hoe kan dat?

Voorheen betaalden Rotterdammers via de afvalstoffenheffing puur en alleen voor het ophalen en verwerken van huisvuil. Nu wil het stadsbestuur via de afvalstoffenheffing ook andere kosten verhalen op de Rotterdammers. Denk hierbij aan kosten voor het vegen van de straat en de kwijtschelding van de afvalstoffenheffing voor mensen in de bijstand.

Op die manier worden andere kosten onder het mom van 'kostendekkendheid' afgewenteld op de Rotterdammers. Zie ook:
Meer belasting door straatveger
Oneerlijke verhoging van rioolheffing.

terug naar boven

En waarom komen jullie hier nu pas mee?

Leefbaar Rotterdam verzet zich al lange tijd tegen de flinke verhogingen van de lokale lasten. In de gemeenteraad proberen we door middel van moties en amendementen de voorgestelde verhogingen terug te draaien. Omdat we hierbij tot nu toe onvoldoende steun kregen van de andere politieke partijen, is dit nog niet gelukt.

We hopen dat het met deze actie wel gaat lukken. We hopen dat veel Rotterdammers de oproep steunen zodat we samen het stadsbestuur er van kunnen overtuigen dat we geen lastenverhogingen meer willen.

terug naar boven

Ik ben overtuigd! Wat kan ik doen?

Heel simpel! Ga naar de homepage en vul in het formulier bovenaan de pagina je gegevens in. Dat is alles.

terug naar boven

Ik wil nůg meer doen!

Dat is fijn om te horen! Alle hulp is tenslotte welkom. Je kan nog meer doen door de actie te delen met je vrienden, bijvoorbeeld via Twitter en Facebook, of door ze een mailtje te sturen. Via de Actiecentrumpagina hebben we dit heel makkelijk voor je gemaakt.
NB. Als extraatje krijg je hier ook nog eens punten voor. Je wint er geen mooie, dure prijzen mee, maar je strijdt wťl met anderen om de titel van 'Beste actievoerder'. En wie wil dat nou niet?

terug naar boven

Hť, mijn vraag staat hier niet bij?

Geen paniek! Schroom niet om ons een mailtje te sturen met je vraag. Je krijgt dan z.s.m. antwoord! Mailen kan naar: info@leefbaarrotterdam.nl.

terug naar boven

DEZE WEBSITE IS EEN INITIATIEF VAN DE FRACTIE VAN LEEFBAAR ROTTERDAM